Jasmeen's fotopages

By: Jasmeen HomeDelight

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 24-Mar-2010 07:08 Email | Share | Bookmark
Sweet Bun Dough

 
 
 
 
 
 
 
 
Assalamualaikum...

Minggu ni, saya bz sungguh...betoi ni..x tipooo....melambak keje kt opis.....utk company yg related ngan Japan, bulan March & April ada lah peak season....letihhhh....
balik rumah.....menimbun gak keje....bisa mengong saya!!!

Update ni pun, curik2 masa sat...smpt upload yg ni jerkk..sbb byk gambo saya x smpt nak edit...

1- Moist Chocolate Cake dgn Edible real Madrid order dr Mahfuzah @ TTDI





2- Moist Choc. cake gak...order dr kwn syida...(ampunnnn yerr...saya x igt ler nama)...





3- Blueberry Cheese tart ni order dr Su @ Bomba 200 bijik...kwn syida tu pun order 30 bijik kot...yg lain2 tu, saya dah x igt dah...





Lama sungguh x meROTI....tensen sungguh saya bila masuk MamaFami pya FP...than, ada la 1 day free sket....saya gagahkan diri meroti...
tpung roti x dak..tya Mamafami..guna tpung gandum bleh ka?? dia kata, bleh..kalo guna BM..aiyakk..kita mana der BM....blasah jer...guna mixer....uli lama2 smpi dpt elastic dough...
HAHHHH!!..jadik gak roti ku..kali ini saya dpt result terbaik dr yg sebelum nih......syiokkkk!!!....
tq ma!!

Quote:

Sweet Bun Dough - C&P from MamaFami FP

A
500 gm tepung high protein - saya guna tpung gamdum jerkkk
1 sudu teh bread improver - optional
50 gm susu tepung
1 sudu kecil garam
10 gm instant yeast
100 gm gula castor
1 biji telur
220 ml air

B
75 gm butter

Bahan A dicampur bersama dan diputar hingga sebati kemudian baru masukkan air sedikit demi sedikit. Uli selama beberapa minit hingga semua sebati.

Kemudian masukkan butter dan putar lagi atau uli hingga doh menjadi elastik bila ditarik. Bulatkan doh dan diperam di dalam tempat tertutup sehingga ia naik 2 kali ganda. Doh yg elok adalah bila ditekan dengan jari, ia tidak turun (ia meninggalkan lubang yg kekal bila ditekan).

Doh yg telah diperam tadi dikeluarkan ditumbuk2 sedikit utk mengeluarkan angin. Kemudian boleh dibentuk2 mengikut sesuka hati. Setelah dibentuk, sebaiknya peram lagi sehingga ia naik sekali ganda dari bentuk asal. Kemudian, barulah boleh dibakar pada suhu 180'C selama 20 minit - 30 minit

Abaikan jer ghoper roti hot dog yg x semenggah tu yerr....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net