Jasmeen's fotopages

By: Jasmeen HomeDelight

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 14-Oct-2009 02:43 Email | Share | Bookmark
Tiramisu Cake

 
 
 



Salam...

Orang lain berkurun buat kek nih.....saya baru terhegeh2 nak buat...sbb apa tau, kek ni sedikit renyah, dan saya ni bukan lah org yg teliti, jadiknyer, kalo kek renyah..mmg KIV la manjang

Tapi disebabkan untuk lebih variety kek2 JASMEEN HOME DELIGHT... saya gagahkan juga berexperimen last weekend....

Dan maka DGN INI DIUMUMKAN.....PRODUK BARU JHD.....taraaaaaaaa!!!!...Tiramisu Cake..!!!

Saya dgn kembang hati, kembang hidung....pya la suka tgk menjadi....
than present pd JHD Food Tester....x ckup u!!!...depa bedal tanpa meninggakan sisa untuk i...uwaaa..sedeyyy...

Than sya dgn sukacita, buat lg 2 hari berturut2....puas hati....


Mmg sedikit mencabar buat tiramisu x masuk bekas..(konon nak tiru kedai pya)....tp x per...sy ttp mau berexperiment!!....


Inilah potongan slice Tiramisu Cake JHD.....



Saya tempek resipi yg saya guna...saya x tau resipi sapa..sbb rasanya saya dah print resipi ni zaman sy mula2 jumpa blog resipi...
so kepada tuan pya resipi...terima kasih byk2 yerr..mntk halal dunia akhirat....
Sesapa yg nak cuba..bleh try tgk...kalo agak2 malas tu, order jer dr JHD....

Quote:

TIRAMISU CAKE
Mula² sekali sediakan kek span vanilla size 9". Potong dua kek span tersebut.

2 biji kuning telur
50 gm gula
250 gm cheese cream philadelphia
1 1/4 sudu besar serbuk gelatin halal } campurkan, dan masak atas api
40 ml air } kecil hingga gelatin hancur
200 gm whipped cream

Bahan sirap kopi - campur dan sejukkan:
150 ml air
80 gm gula
4 sudu besar serbuk kopi segera atau 1 1/2 sudu besar nescafe

Putar kuning telur dgn gula sehingga lembut. Campurkan cheese cream dan adun sebati. Masukkan gelatin tadi ke dalam adunan dan adun hingga rata. Campurkan whipped cream dan pukul sebati.

Masukkan sebahagian kek span ke dasar loyang dan renjiskan separuh sirap kopi ke atas kek dan tuangkan setengah adunan cheese keatas kek. Tutup adunan cheese tadi dengan sebahagian lagi kek span, renjiskan sirap kopi ke atas kek dan habiskan sirap kopi tersebut. Tuangkan baki adunan cheese ke atas kek dan ratakan. Simpan dlm peti sejuk hingga keras.

Apabila kek sudah keras bolehlah disapukan apricot glaze ke permukaan tiramisu. Atau pun kalau suka boleh di tabur serbuk koko/milo di atas permukaan kek.








Ni plak Award Pencopot Pertama dr Dana @ http://houridana.fotopages.com kelako pun ada...x penah dpt nih..hehehhe
Yg plg kelakor tgk gambo hubby masa botak kuar sesungut mcm Allien ..adoyaiii!...dana!!


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net