Jasmeen's fotopages

By: Jasmeen HomeDelight

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 8-Mar-2009 03:37 Email | Share | Bookmark
Mini Sosej Bun & Kari Kepala Ikan.

 
 
 
 
 
PROMOSI BIRTHDAY BROWNIES MASIH BERJALAN SEHINGGAN PENGHUJUNG MARCH >> SILA RUJUK BANNER DI ATAS<<
NOTA : SELF PICK UP YER...



Salam hujung minggu...

Adoiii...rasa nak putus urat pinggang menyiapkan tempahan kek & brownies...Alhamdulillah dgn rezeki yg dikuniakan olehNya...dan terima kasih juga kepada semua pelanggan temanyang dah dpt order ataupun yg sedang menunggu order anda.....

Tapi ari ni, x mau la posting gambo kek or brownies...teman nak cari vitamin utk tambah tenaga, bio laju jerk kat dapur tu...tp yg benornya, bukan tenaga yg laju...tp laju tang menyuap makanan nih... movement plak makin slow sbb perut dah berat, mata dah layu....cissss

Teman mmg suka meroti, tp hasil roti yg teman buat amat la ampesssnya sbb teman x der mesin nak nguli, harap mesin 4 kerat yg Allah Taala nih bagi..tp sbb tenaga tu dah masuk veteran pya energy...roti teman tu, ada la ghoper roti bai gred 18... jeles tgk roti MamaFami yg gebus2...

Ari tu, bila tgk ada belen sosej lam fridge, teman teringat mini bun Ummisyahir yg comey2 mcm tuannya tu...teman pun check tepung...ok, tepung roti ada lg 300gm...erm blasah jer la bape2 yg dpt...utk adunan nih, teman mmg pakai blasah....janji sumer bahan masuk...teman tgk adunan terlembik sket...x per la..dlm kepala, tingat adunan donat kentang, lg lembik adunan lg lembut ...(tawakkal je nih)..

Gedebang-gedebung.....tgk doh naik cantik....misi diteruskan dgn jayanya...dan hasilnya...TARAAA!!!
for the festime roti ku lembut walopun dah 2 hari...Alhamdulillah...
Tapi bentuk mini sosej bun dah jd midi sbb roti tu dah cover abih sosejku itew..heheheh


Nampak lembut kan...(perasan sendiri la nih)..



Teman dah lama teringin makan kari kepala ikan puas2...tp nak beli mmg idok ler...sbb hubby teman x makan ikan besor2 nih...kalo beli mmg teman sorg pulun...leceh...anak2 mmg x mandang...
tp tah nama semlm hubby blk bwk kepala ikan merah, siap dah siang tu...complete dgn segala bahan...ishhh...bio benor...teman pun apa lagikkkk.....
bkk PC nak cari resipi, terpandang Adikku update FP...tgk2 dia buat kari kapla ikan da...cantekkkkk....teman tgk sekali lalu bahan2 dia...trus teman memolakan operasi...heheheh
Quote:

Kari Kepala Ikan - teman dah modified iktu suka...
1 Kepala ikan merah (belah 2)
(Basuh dgn asam limau utk hilangkan hanyir)

Bahan tumis:-
1/2 sdt halba
1/2 sdt jintan putih
(tumbuk halus)

1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
(Hiris halus)
2 btg serai (ketuk)
Minyak untuk menumis

3 sdn makan Rempah Kari Ikan
Santan pekat dari sebiji kelapa
Kacang Bendi
2 biji tomato

Garam / Gula / Serbuk perasa

Cara :-
1- Panaskan myk & tumis halba & juntan smpi naik bau > Masukkan bawang & halia..tumis hingga kekuningan.
2- Masukkan rempah kari yg telah di bancuh dgn sedikit air td...tumis hingga naik myk.
3- Masukkan kepala ikan & sedikit air...gaul rata.
4- Masukkan bendi...
5- Bila bendi dah sedikit empuk, masukkan santan pekat...kacau rata.
6- Periskan dgn garam, gula & serbuk perasa.
7- Tggu sehingga masak...siap...
.

Sehingga menjilat jari, wa ckp lu....

Quote:
Nota kaki :-
Tahniah kepada Madiha dgn kelahiran baby girl yg comey & gebu....



SELAMAT MENYAMBUT MAULIDUR RASUL...
SELAWAT DAN SALAM ATAS JUNJUNGAN NABI MUHAMMAD S.A.W.


JUGA...

Selamat Hari Jadi yg ke 13 untuk anak teman...Along Nadiya....doa umie dan ayah semoga menjadi anak yg solehah, dipermudahkan perjalanan hidupmu di dunia dan akhirat....Amin...


Tiada sambutan meriah mcm tahun2 sblm ni...sbb anak dara umi dah besar...dah x mau buat besday2 parti katanya....we just celebrate kat Pizza Hut take away tu... tmpt tu utk take away saja, tp kami bantai mkn kat situ...pinggan pun dorang x provided ...dlm diam2 teman bwk ler 4 biji cuppies CMC ngan stroberi belen dr tempahan...pacak lilin, suh along tiup...muahahah....udohnya, cuppies teman x laku, demer dok terkam pizza dulu.....finally, sedekah jer cuppies 4 biji tu pada staff pizza tu...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net