Jasmeen's fotopages

By: Jasmeen HomeDelight

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 16-Feb-2009 02:19 Email | Share | Bookmark
Chocolate Peach Cake

 
 
 
Kek ni buat minggu lepas...
sebenornyer mcm teringin nak mkn lg chocolate banana cake tu, tp tu ler..spt yg teman dah kabo kat n3 seblm nih, mggu lepas teman x jumpa pisang msk kat s.alam..jgnyer nak lepas kempunan, teman tukor jer la ngan buah peach dlm tin tu...
Sedap gak..masam2 manis...jd ler buat lepas kempunan...
tp yg kelakornyer, buah peach teman tuh dok bukan main seronok lg main gelongsor ateh kek...jenuh ler teman nak kontrol..tunggang langgang arrangementnyer...dah abih comot buah tu jadiknyer..


Udahnyer, amik gambo kat sipi2 jer la...muahahah..cover line maaa....

Quote:

Kek Span Asas - dari Blog nina
Dipetik dari buku "Romancing With Cakes"
(Ni setengah adunan dr resipi asal)

5 biji telur Gred B
90gm gula castor
90 gm tepung gandum**
10 gm serbuk koko**
1 sudu besar minyak jagung
1/2 sudu besar ovalette**


Putar telur dengan kelajuan tinggi bersama ovalette selama 8 minit atau sehingga ia menjadi kembang 2x ganda. Masukkan gula castor sedikit demi sedikit sambil adunan diputar laju. Putar hingga adunan menjadi putih dan pekat. Perlahankan mixer dan masukkan tepung yg telah diayak, kemudian masukkan minyak jagung dan kacau hingga sebati. Jangan terlalu lama. Kemudian masukkan ke dalam acuan yang telah dialas bersaiz 8" dan bakar selama 45 minit atau sehingga kek masak.
**Ini yang telah diolah

Chocolate mousse (teman dah bega2, sbb resipi asal tu ssh bebenor rasanyer...hehehe)
400gm Whipping creamn
1 sdb gelatin halal
1 sdb air sejuk (bkn air dari peti yerr..!!)
50gm serbuk coklat
80gm gula icing
1 sdb nescafe
1 sdb air panas

1 tin buah peach

Cara :-
>> Putar whipcream hingga kembang.
>> Bancuh nescafe dgn air.
>>Masukkan serbuk coklat & gula ke dlm whipcream, putar lagi.
>>Sambil memutar, masukkan bancuhan nescafe.
>>Bancuh gelatin dgn air & double boilkan, kaca sehingga gelatin cair.
>>Masukkan gelatin kedlm basuhan whipcream td..gaul rata.

Utk coating tu, teman guna chocolate ganache..resipi ada kat link sebelah...
Method utk buat layer kek, sama jer mcm Chocolate banana Cake tu...carik la kat link sebelah tu yerr..




Yang ni plak siaran tertunda dr bulan bape tah...9 bijik sempoi cuppies untuk kawan along...(kene wat correction sbb dah kene tego ngan cikgu kat dubai nuuu!!!mata kakakmu ini dah kelabu daaa )


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net