Jasmeen's fotopages

By: Jasmeen HomeDelight

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 11-Feb-2009 14:13 Email | Share | Bookmark
Marble Cheese Cake

 
 
Masukkan gambo dulu...esok baru bleh citer panjang...resipi pun, esok gak...kalo x, sok x der plak point nak wat aktiviti songsang kat opis....hehehehe


Sambung balik aktiviti songsang..heheheh

Ujung miggu lepas, teman pegi ler BAGUS ngan anak2..si along ternmpk ler satu botol chocolate syrup...teman tgk dia khusyuk benor dia membaca label botol tu....tau2, teman tgk, botol tu dah ada dlm troly...acehhh anak daraku ini, tah apa lak plan lama kepala dia nih..ngambik bende bukan2...

Sampai rumah kecoh suh teman wat kek eskrem sbb dia nak curah ngan coklat nih...hishh..x kuasa ler teman, bkn teman reti pun buat kek tu...teman offer wat cheese cake...on jer trus (dah mmg antu cheese dorang nih)...

Maka terhasillah kek keju guli ( ) yg teman combine2 dr resipi2 yg byk teman print tu...tp mcm biasa, kek keju teman x der biskut as a base...budak2 x suka...



Quote:
Lebih sesuai letak Spiderweb cheese cake kot..hehehehe..

Marble Cheese Cake (pandai2 kasik nama..)
Bahan A
250gm cream cheese (suhu bilik)
50gm gula kastor
3 biji kuning telur
2 sdb tepung jagung
1 sdt esen limau / sunquick pun boleh

Bahan B
3 biji putih telur
50 gm gula castor
1 sdt cream of tar tar

Sedikit Coklat masakan (double boil kan tp teman guna chocolate syrap)

Cara :-
- Mixer cream cheese sehingga gebu, masukkan gula..mix lg hingga sebati.
- Sambil mengadun tu, masukkan kuning tlur sebiji demi sebiji..dan trus masukkan tepung jagung & esen oren.

- Pukul bahan2 A sehingga kembang & kental (soft peak yer..) tuang x tumpah.
- Griskan loyang 9"
- Masukkan separuh adunan putih telur kedlm adunan cheese, gaul rata perlahan2...kemudian masukkan baki adunan putih telur & gaul rata..jgn gaul kasar2 yer...kita wat lemah lembut ala2 Fasha Sandha..muahahaha..
- Masukkan kedalam loyang, dah curahkan coklat masakan yg telah dicairkan td...lorekkan ikut suka hati masing2.
- Bakar menggunakan kaedah brain marie selama 40 minit dgn suhu mengikut oven masing2.
- Dalam 10min terakhir tu, kalo tgk bahagian atas kek dah bertukar perang, tutup loyang dgn tudung periuk (tp teman guna jer A4 paper 3 lapis)
tp kek teman tu terlalu perang pada top cake tu sbb terkhayal masa bako dek ralit tgk CSI...
- Setelah kek masak, biarkan kek didlm oven sehingga sejuk..buka pintu oven tu yer..
- Dah sejuk, br keluarkan dr loyang..masukkan lam fridge selama 2-3 jam sebelum menghidang..

** Boleh la dihidang bersama aiskrim or whipcream..tp anak2 teman curah lg ngan coklat...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net