Jasmeen's fotopages

By: Jasmeen HomeDelight

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 23-Dec-2008 11:27 Email | Share | Bookmark
Pandan Layer Cake

 
 
 
Assalamualaikum...

Lama x buat kek nih, tetiba last weekend ada permintaan...so layan jerrr.....sebab MAYLIQUE sudah buhsan dgn roses2 teman yg sepesen dan herot pe'ot tu teman pun menerai ler buat bunga len...anak2 tya, bunga apa ni umi?? blum pape teman dah gelak, sbb teman pun x tau bunga apa yg teman deco ateh kek tu....blasah jer la labu

TQ to Canon Staff (regular customer lerrr ) - kalo sedap order ler lg yerrr


Quote:

Kek Span Pandan (Sumber Chef Noraini Zakaria)
5-6 biji telur
1 sdb ovellet
90 gm gula castor
100gm tepung gandum / superfine
1 sdt esen pandan / pandan emulco
1 sdb minyak masak

>>Pukul telur + ovellete hingga kembang 2X ganda
>>Masukkan gula sedikit demi sedikit..pukul lg hingga putih
>>Masukkan tepung…pukul lg
>>Masukkan esen pandan
>>Masukkan minyak masak…gaul rata jgn terlalu lama nnti sponge berminyak.

Cara menyediakan adunan pandan:

1050g santan cair
225g gula castor
2 sudu teh serbuk agar-agar
1 sudu teh esen pandan
75ml jus pandan
100 gm tepung hoenkwe hijau
2sdb mentega

Untuk hiasan - kelapa parut kering

Semua bahan di atas di masak di atas api sederhana, kacau selalu hingga ia jadi pekat.

Untuk menyediakan kek, mula2 sediakan bekas yg lebih besar sedikit dari saiz kek. Tuangkan adunan pandan, biar sekejap, letakkan kek, tuangkan adunan pandan lagi, tuang lagi adunan dan ulang hingga semua selesai. Jangan tutup kek terakhir dengan adunan pandan, cuma kemaskan tepi2 yang kosong sahaja. Sejukkan di dalam peti ais. Setelah itu, keluarkan dari bekas dan salutkan dengan kelapa kering



Quote:
Nota kaki : tak dapat ler teman nak memenuhi permintaan nak tunjuk kek yg dah potong yerrr..sbb mmg x buat lebih...ahli2 rumah dah cemuih mkn kek, kalo buat mmg x termakan...jiran tetangga pun dah x mo mkn kek..abih cmno!!
betul kata feqah, nak tgk layer kat dalam, kene ler order...jgn malu & segan utk roger2 teman yerrr


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net