Want your
own Fotopage?







 
Jasmeen's fotopages

By: Jasmeen HomeDelight

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 13-Dec-2008 09:39 Email | Share | Bookmark
Chocolate ganache

 
 
 
 
Salam...
Quote:
Anak buah teman call, inform kawan dia nak order Chocolate Moist cake utk birthday anak bongsunyer....jd kali ni teman nak mencube ler buat border guna chocolate ganache...sblm nih jenuh dah teman menjelajah fp kengkwn, nak carik tips cmner nak buat border tuh...lps abih bc, combine information dr sifu2...kini tiba masa teman berexperiment...

Mmg dah niat, kalo deco teman mcm hancus jer, mmg kek nih jd santapan family jer la....so teman, slow2 buat..jgn gopoh.....malam bakor kek (guna resipi kakmisliha yg pemes tu), sambil tu buat chocolate ganache....pas simpan semua semalaman...esoknyer, start dr pkul 9, teman pun memulakan experiment teman...

OOoooo..idok ler susah mana...lg ler mudah kalo nak compare guna BC....cuma teman blum la nak cuba wat roses guna ceklat nih...nnti ler....berunta2 kata org perak

Kek ni order by staff canon gak...teman lupa nak tanya nama mntk maap ler bebyk yerrr...kalo sedap, order lg yerrr...



Quote:
Ini ler hasil keras tangan teman...mmg ler x cun mcm sifu2 tu, tp teman akan cuba lg tahun depan






Quote:
Atas permintaan K.amal, Zaiy & Nor@Dubai tu...teman tempek ler resipi yg teman guna utk kek nih...


Chocolate ganache (KakMisliha)
300gm Whipping cream
400gm cooking chocolate
1 sdb butter / majerin
2 sdb madu <<yg ni teman tambah utk dptkan ganache yg lebih berkilat (teman ambik tips dr Linda Kaori)

>>Masak whipping cream dgn api sederhana sehingga kelaur buih2
>>Masukkan cooking chocolate yg telah dipotong kecil2..
>>Kacau sehingga sebati..
>>Masukkan butter..tutup api & kacau lg ...

** ini cara teman yerr...
>>Utk menyalut kek, tuang chocolate yg masih cair ke atas kek...goyang & gelek2 sket ala2 inul...smpi rata & licin.

>>Utk buat border, biarkan chocolate semalam sblm digunakan...masukkan dlm piping beg & deco ler ikut suker... kalo chocolate nmpk cair, masukkan ler skjp dlm peti sejuk...dlm beberapa minit, ikut kepekatan yg kita perlukan...

SELAMAT MENCUBA...

pstttt...nor....jgn lupa aaa....unta jantan sekor kasik pos ke s.alam
zaiy lak....gelang kaca mak arab tu, jgn lupa
k.amal x per..sbb teman selalu ngendeng resipi hat dia



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net