Jasmeen's fotopages

By: Jasmeen HomeDelight

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 14-Nov-2008 02:01 Email | Share | Bookmark
Kek Coklat Lembap Malaysia

 
 
 
 
 
Assalamualaikum...

Mcm blurr pulak pepagi ni..& rasa tak ada idea nak bercerita...kelabuuuuuuuu jer dlm kepala
Tp update tetap update...supaya tetamu yg bertandang x ler dihidangkan juadah mata yg sama berhari2.....x dpt jamu makan, jamu mata jer la yerr...

Kek coklat ni teman buat khas untuk Guru tuisyen Along Cikgu Ku Noor last weekend...Ku Noor ni buat party BBQ utk murid dia, kebetulan lepas 2 hari, besday dia pulak...so teman hadiahkan kek coklat ni utk Ku Noor on behalf anak teman.....(tq very much to ku nor atas jasa2 anda). .

Untuk kek coklat ni, teman guna resipi kek coklat dr Kak Rinn.....teman cadang nak buat dlm papercup, rupanyer resipi ni x sesuai masuk dlm papercup, abih sumer lekang dr cup tu...aduhai....nasib baik teman x standby buh dlm papercup byk2..test dulu 1st batch.....

Adalah dlm 12 pcs kapis yg defect, lepas tu teman trus bubuh lam loyang 8 X 8, & kapis yg reject td, teman buang baju dia, teman susun keliling kek dan curak coklat ganache...

Deco pun tah hapa2....dah mcm taman bunga x bertebas teman nengok bantai jer la labu...


Teman pya handwriting mmg huduhhhhhh.....tah napa kalo bab nak buat tulisan jer, tgn gigil ala2 tgn Mohd Ali yg dah x lalu nak bertinju tu...



Dari dulu smpi la ni, teman mmg fail buat roses...x kemas langsung....x per, kene prektis bebyk nih...

Quote:
KEK COKLAT LEMBAP MALAYSIA
Sumber : Indon2.com >>copy paste trus dr FP rinnchan...tq kakrinn...sodap...

Bahan-bahan :
250gm mentega
1 1/2 cawan gula castor
2 cawan tepung kek (or tepung naik sendiri)
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan air sejuk (dari petiais)
1 camca teh esen vanilla
3 biji telur gred A atau 4 biji telur gred B
Cara-cara:
1. Ayak tepung dan serbuk koko. Ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji, anggaran 30 saat antara setiap satunya.
Pukul sederhana laju.
4. Perlahankan pukulan, masukkan tepung diselang-selikan dengan susu cair.
5. Masukkan esen vanilla.
6. Masukkan air ais dan gaul sekadar sebati.
7. Tuang dalam loyang 9in x 9in yang telah digris dan dilapik dasarnya.
8. Bakar pada suhu 170 darj cels selama 1 jam atau sehingga masak



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net