Want your
own Fotopage?








 
Jasmeen's fotopages

By: Jasmeen HomeDelight

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 10-Nov-2008 07:32 Email | Share | Bookmark
Crunchy popia & Tepung pelita

 
 
Assalamualaikum...

Weekend td bz la sket dgn tempahan cuppies & swissroll.....cadang nak upload gambo kat opis ni, ghopernyer USB cable sudah tinggal la kat rumah...tu ler kalo niat nak ngencing masa buat kijer <<bahasa mat2 rempit ..

Tp teman nak update ler juga FP teman ni, sbb teman mmg target update FP ni 3 kali seminggu....
Dua2 resipi ni teman dah selalu buat...rasanya teman blum buat entry lagi....masa awal2 berFP dulu ada ler teman tayang gambo tepung pelita tu, tp resipi lak x letak...kali ni teman letak ler untuk rujukan anak cucu teman..(cucu teman dah ramai....yg dah anak dara sunti pun ada tau )

Crunchy popia ni, rasanyer sumer warga FP dah pernah cuba....snek ni teman siap buat kuih raya tau... mak teman ckup suker...(tingat mak lak...ishhh...weekend ni balik la, bwkkan dia popia nih )......

Buat sebungkus besor dpt ler sebesen beso ni...haloba betul...
Quote:

Crunchy popia horlick (teman x tau tuan pya resipi tp teman dpt dr FP Nina)
Bahan :-
Sebungkus kulit popia
Minyak utk menggoreng
Gula castor
Horlick / Susu tepung / Milo (pilih mana suka...tp teman suka horlick)
Sebatang lidi utk menggulung
Sedikit tepung gandum + air (utk buat gam)

1- Gulung kulit popia menggunakan lidi & gam hujungnya dgn tepung..Buat sehingga habis.
2- Gunting popia yg tlh digulung secara menyerong..
3- Panaskan minyak menggunakan api perlahan & goreng sehingga berwarna keemasan..(selalu dikacau spya x hangus)
4- Toskan...& tabur gula + horlick...gaul rata..
5- Tunggu sejuk sblm disimpan dlm bekas kedap udara.



Quote:

Tepung Pelita by Yani@myresipi
Bahan-bahan ( 12 cups- bergantung pd saiz bekas )
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
4 sudu besar tepung beras(ratakan)
1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air
sedikit kapur dan sedikit garam
Cara-cara
1- Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
2- Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
3- Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
3- Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
4- Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
5- Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
6- Sejukkan


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4007038.ip-198-27-81.net