Want your
own Fotopage?






 
Jasmeen's fotopages

By: Jasmeen HomeDelight

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 11-Sep-2008 02:59 Email | Share | Bookmark
GULAI KETAM & BUBUR CANDIL

 
 
ASSALAMAUALAIKUM...
SALAM RAMADHAN UNTUK SEMUA...

Bila anda semua melihat menu di bawah, janganlah anda menyangka bahawa teman dah terlebih rajin ke dapur di waktu hari2 bekerja...hari bekerja teman dgn rajinnya memasak di Baazar Ramadhan, mmg syok ronda2 baazar ni, dlm kata nak berjimat, sedar x sedar bila sampai di penghujung gerai, kiri kanan tangan penuh dgn beg plastik...cisss...blum lg yg Along bimbit...perghhh...melayan bebudak gi baazar..jenuhhhhhh...


Yang ni menu last weekend...Gulai Ketam dgn nenas...pegi Tesco carik ketam..mak datuk!!! mahal bebenor...sekilo RM23.00, teman dah pikio byk kali, nak beli ke x, tp hubby kata, kalo dah nak makan tu jgn tgk rege, ambik jer... ambik 4 ekor sekali dia timbang RM28.00 daaaa....waduhhhhhhh......
Mana nak carik ketam murah yerr...Pakcik PI!!!!!!!!! any idea????

>>Sesapa yg tingin makan ketam, pi ambik kunci kete cepat....g market..kalo x ketam abih lak kat market tu

Quote:

GULAI KETAM & NENAS
Bahan2
4 ekor ketam (sorg sekor..ckup lerr )
**Cili kering (nak pedas kasik lebih)
**Bawang merah
**Bawang putih
**Buah keras
**Kunyit hidup
2 batang serai (dititik)
3 helai daun limau purut
Santan Pekat
1/2 biji nenas (potong ikut suka)
Garam, gula & serbuk perasa

Cara :-
- Tumis bahan kisar hingga naik bau..masukkan serai..
- Masukkan ketam & sedikit santan...kacau sehingga ketam masak..
- Bila ketam dah masak, masukkan nenas, daun limau purut & baki santan..
- Kacau sehingga mendidih, perisakan dgn garam, gula & serbuk perasa..



Bile menjengah FP Rinnchan, terpandang ler bubur candil kakrinn yg sungguh menggoda..trus teringat2 bubur candil yg mak teman buat bila ada kenduri kendara...bubur candil a.k.a wadai kiping style mak teman lain sikit dr kakrinn...yg ni style jawa... pg tu call mak teman, tya resipi & cara nak masak ..so inilah dia makanan tradisi masyarakat jawa & banjar di Selangor..

Bubur Candil Embah Aishah (sajer nak letak nama mak teman )
Quote:

BUBUR CANDIL EMBAH AISHAH
Bahan2
1/2 peket tepung pulut
Air kapur
Air
Garam
(Gaul bahan di atas sehingga boleh diuli)

Gula Merah (nak kasik merah)
Gula Kabung
Sedikit air
Gula pasir (kalau x cukup manis)
Santan
Daun pandan

Cara2
- Jerang air panas, gentel2 tepung pulut (buat mcm guli) & masukkan dlm air panas..
- Bila dah timbul, angkat dan masukkan tepung td ke dlm air sejuk yg bersih..
- Buat smpi adunan habis..

- Masak semua gula dgn air sehingga hancur..
- Masukkan santan & daun pandan.
- Masukkan tepung yg siap direbus td (tepung sahaja yerr, ayo tu jgn ler masuk sekali )
- Kacau sehingga mendidih...
- Siap...


Terima award dr MeorJay...comey cucu yeop


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net