Jasmeen's fotopages

By: Jasmeen HomeDelight

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 1-Aug-2008 08:23 Email | Share | Bookmark
Moist Chocolate Cake

 
 
 
 
Lama beno rasenyer x buat kek coklat lembab ni...tetiba teringin lak...cust. order pun asyik butter cake, so kali ni kita godek2 FP ...nak cari resipi kek coklat yg mudah & sedap...& teman jumpa di lubuk kek nina@babybatrisyia...


Teman kukus kek ni...& guna silikon pan....mmg sedap, gebu & moist...

Yang ni belum make up lagi..



Dah make up, siap pakai eyeshadow, blusher & lipstick..



Yg sepotong ni teman punya....fuhhhh...lepas kempunan...


Quote:
Moist chocolate Cake > sumber Nina..TQ nina ...
Bahan-Bahan:

1 cawan serbuk koko
1cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat manis
1 1/4 cawan tepung gandum (nina guna 2 cawan penuh)
1tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
3 biji telur

Cara :

Campur koko,gula,susu cair,susu pekat manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut.Tepung,soda dan baking powder di ayak satu. Telur dipukul kembang dan dicampur dng campuran koko tadi.Gaul rata dan capur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. Tutup acuan dgn aluminium foil agar tidak masuk wap (nina tutup guna kain napkin anak je....tp dijamin bersih)....Kukus selama 1 jam baru angkat dan sejuk kan

Chocolate Ganache
300 gm cooking chocolate
100 gm whippping cream

Panaskan whipping cream hingga mendidih. Angkat. Coklat yg telah dipotong tadi dimasukkan ke dalam cream dan kacau hingga hancur..

Sbb kehabisan whipped cream teman guna topping kt bwh ni..
1 cwn susu pekat manis
1/2 cwn serbuk koko
1/2 cwn milo
1 sudu besar margerin

Panaskan susu + serbuk koko + milo..kacau sehingga sebati (guna api perlahan)...
Bila sebati, masukkan margerin supaya berkilat...curah atas kek...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net