Jasmeen's fotopages

By: Jasmeen HomeDelight

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 2-Jul-2008 02:42 Email | Share | Bookmark
Nasi Lemak Hijau & Kek Butter Belang

 
 
 
 
 
Assalamualaikum...
Hasil dr iklan besar2an oleh Rinna (http://fazzarinna.fotopages.com), teman pun tergoda ler juge..bagus communication skill si rinna nih..leh jd Salesgirl jual Arcopal (jgn mare no rinna)..
Nasi lemak hijau ni mcm nasi lemak biasa gak just harum daun pandan yg menaikkan selera...yg penting sambal kene sedap, kalo nasik harum tp sambal hangit..spoil selera ler jawabnyerrr

Teman siap bungkus ngan daun pisang...daun pisang nebers teman rembat dgn izin tp selera family teman mmg sempoi, dorg x mo lauk bagai2 just sambal ikan bilis & telur rebus...licinnnnnn periuk..tu yg best...sedap kata anak2..pd teman bkn sbb teman masakan teman sedap tp keikhlasan memasak tu yg menyedapkan masakan teman

Quote:

Nasi Lemak Hijau
3 cwn beras
2 cwn jus pandan (blend daun pandan)
1 kotak santan
1 btg serai (titik)
Sedikit garam

> Basuh beras & masukkan dlm periuk nasi
> Masukkan semua bahan & masak seperti biasa...

Sambal Ikan Bilis
Ikan bilis (goreng garing)
**Cili kering or cili giling
**1 ulas bawang besar
**2 ulas bawang putih
**1 inci belacan
(Blend semua bahan ** di atas)
1 labu bawang besar (dihiris bulat)
Garam, gula & serbuk perasa
Air asam jawa

> Tumis bahan kisar sehingga garing (pecah minyak)
> Masukkan gula (masuk awal sbb akan menjadikan sambal lebih berwarna merah)
> Masukkan air asam jawa..
> Masukkan bawang hiris & ikan bilis
> Perasakan dgn garam & serbuk perasa



Kek Butter belang ni pulak untuk sample yg diminta oleh Cikgu2 di SKS24..teman bawa sket ke ofis..ambik resipi dr Mag. Seri Dewi by Chef Noraini...hubby teman kata > botol warna tumpah kerr???? adoiiii...masa blum bako, kaler x ler mcm tu pya terang, tp bila dah masak..Ya Allah....merahnya mak ngah!!! tp rasa mmg sedap lbh2 lg bila dimkn keesokan harinya..mmg gebu & moist...

Quote:

Kek Butter Belang by Chef Noraini (http://resipinoraini.blogspot.com)
(saiz loyang 8 X 8 X 3)
250gm butter
220 gula castor
4 butir telur gred A
220 tepung gandum
1 sdt baking powder
1 sdt esen vanila
50ml air
Pewarna hijau, kuning & merah

> Pukul mentega & gula hingga kembang
> Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati
> Masukkan esen vanila
> Masukkan tepung gandum yang telah diayak dgn baking powder & pukul sebati
> Masukkan air..gaul sebati
> Bahagikan kpd 3 bahagian (warnakan setiap bahagian dg pewarna)
> Sapukan loyang dgn mentega..senduk 1 bahagian hijau > kuning > merah...ulang proses sehingga habis adunan
> Bakar selama 45 min (panaskan oven 10 min sblm membakar)


Quote:
bungamekar > ko gemuk ker tie...den tgk ok jer pun...(dlm gambo lerr) x perr..janji sihat..so bedal lah kek butter byk2 selagi boleh

AZUE > boleh la tahan azue..rasa mcm nasi lemak biasa gak..yg penting sambal mesti sedap..tp kalo nak wat niaga mmg bagus ni..leh komersial kan...NASI LEMAK PANDAN AZUERINA

SriInai > kalo ikut pasaran semasa, rege disekitar S.alam..sebungkus RM1.50 telur separuh & sambal bodo
re : kalo mcm anjelina joli tu, akak kene suntik bibio dulu

Rinna > ampunnnnnnn datinnnnnnn...gue kesilapan...gue dah kasik betul pya...gue mmg x mau kalah sama lu

zai > oittttttt...lama x nmpk...bertapa ke mana???

rani > tang daun pisang tu yg mahal rani nasi lemaknyer sama jerr

kakida isk > mmg bahayo mkn nasi lemak selalu....sesekali xper...tu pun mkn 1 sudu jerr..kalo x nnti msuk geng 3G
re : dah jumpa gambo ubi kayu (ubi kayu ni ada nila patriotik kak )

ummisyahir > no problemoooooooooo..anytime leh dtg shah alam...kalo sy x masak pun sya leh suh chef2 kt SRI SHAZZ masak utk akak

wati > salam kenal juga pd wati...sila2 ler mencuba resipi sempoi akak ni wati...akak halal dunia akhirat..display kt cni pun sbb nak share ngan kwn2...tp yg byk, akak ler yg ciplak dgn izin

zira > server doown kaaaa???? ptt ler umah zira byk sawang dah

umieaisyah > uikssss..idok ler teman kuasa nak bgn pagi msk nasi lemak umie oiii..ni teman wat ari mggu lepas..saje ler lmbt nak posting teman pun terkial2 nak dpt bentuk tu...tp bila tgk2 kira pas la tu yerr...ate..kome x nak mengorder dr teman ker????

hajar > alahaiiiiiii...sian betul kome yerrr...selagi buleh guna daun pandan tu, kome guna smpi x der bau tp tu ler, kalo x der,

iza shariza > tq sudi singgah jamu mata kt cni

intan > Salam kenal juga pd intan..selamat datang..time kasih sudi bertandang yerr (mcm raye la pulak)..nasi lemak intan byk lauk...kalah akak

umieaisyah > bkn nangis lagik kak zati tu, wajib pengsan seminggu umi oiii ...akak sukeeeeeeeee kalo org tahan gurau ngan akak kata org, gurau2 menambah kemesraan

srsfeqah > udah sumo pakat suh wat nasi lemak..den pun apo laie...kang den tetinggal ketapi lak ..ni den ghaso lak nasi lemak ekau, nasi beriani ko..apo2lah yg sodap mato memandang sbb den x buleh nak raso

mamasya > nasi lemak ni sedap tang sambal jer ma...sambal x sedap kalu..out lerrr

shima > haaaaaaaaa....tong cat utk cat umah raye kang dah tumpah...mmg x bercat ler umah thn ni... weiiii...kaler striking rasa pun striking tauuuuu...jgn memain..kalo shima rase..wajib sebijik kek tu sekali telan mana leh mkn nasi lemak ari2!!! kembang oooo

masriyah > i anto daun pisang jer ke london nasi kene masak sendiri

dOd > demam nasi lemak dOd

salleh > ko jgn wat leceh salleh...ko igt akak ko ni x reti nak bungkus nasi lemak ghoper itu...ewahhh(sambil cekak pinggang yg ramping )pandei jer ko ltk nama kek aku tu yerrr..nnti aku wat experiment wat kek asam pedas, aku suh ko mkn dulu... :lol_crash:makan nasi lemak 2 bungkuss???? umak aiiiii...ptt lerrrrrrrrrrr

anir > kopi O TV9???? - ala...aku jarang bkk TV9, tu yg x penah tgk iklan tu..sib bek ada ko anir..ada gak iklan kira primetime ler ni


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net