Want your
own Fotopage?






 
Jasmeen's fotopages

By: Jasmeen HomeDelight

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 7-Jun-2008 15:48 Email | Share | Bookmark
Gulai Lemak Kunyit Ikan Tenggiri

 
 


Kita masak ikut mood semasa..sbb sekrg tgh panas & hati panas dgn harga myk & barang..so teman masak yg podeh berdonting (pinjam kata mak lang)...
Mmg betul terasa, bila teman beli brg dapo semlm...teman cuma beli ikan, tempe sepeket (dlm plstik tu yerr) oyester mushroom, x beli sayur lain pun..dah hampir RM30...perghhhh...itu pun beli ikan tenggiri 3 keping jerr...itu blum lg cost guna gas, labour cost, electric bla bla...tolak bagi tendang terajang, utk lunch 4 org cost dekat RM50, itu pun masak sendiri..adushhhhh...lopeh nih makan roti jer laaa... (ghasenyerr roti pun akan naik lg sari dua nih)...
Apo nak buek?????..kite pakat pose jer la


So layan jer la Gulai lemak teman nih....

Quote:

Gulai Lemak Kunyit Ikan Tenggiri
Bahan :-
3 keping ikan tenggiri
*10 biji cili padi
*1/2 biji bawang besar
*2 biji bawang putih
*1 inci lengkuas
*1 inci kunyit hidup
*2 biji buah keras
(semua bahan * dikisar)
2 btg serai (diketuk)
Santan pekat
2 biji tomato
2 helai daun kunyit
Garam secukup rasa
Minyak utk menumis

- Panaskan minyak & tumis bahan kisar hingga wangi..& masukkan serai..
- Masukkan ikan & sedikit santan..(tmbh sedikit air jika perlu)..hingga ikan msk..
- Masukkan bahan2 yg lain..& perisakan dgn garam...



Wak Kumis > dah rentung buang jer la wak...msk lain..priuk tu, hubby i tlg sental

umieaisyah > akak ada terbc kt magazine mana tah..msk lemak ltk buah kegheh..tu yg try..sedap lak..mmg beza lak rasanyer..

aishah@ummiaqil > skrg dah x igt nak g holiday memana..kita smpn duit dulu..kalo ada emergency sng kit..tp kalo ada lbh, apa slhnyerr cuti2 blk mesia kan..

rosnita > nak msk sendiri pun, bahan mentah dah melambung la rose...kita dah blk ke thn 98-98 nih.. :-
S

shima > akak x nak mkan pasio yg kembung peghut tu sapo ekkkk shima x der la ghase cam kt mesia nihh..mesia skrg ni panas sana sini (panas ati)...sib bek ujan tiap ptg..kurang la kit bahang

Maklang > mana x pekatnyer maklang..ikan 3 keping, santan pekat dr sebjik kelapa….nih menu nak membunuh…betul la maklang, kita yg income sederhana & dua2 keje pun tersedak, lg ler kalo yg sorg jer keje, anak lak 3-4 org skolah….wajib botak mak bapak..

FarEast > mmg sodap..tp very high colesterol

Hajar > apa x igtnye kt mike lakkkk..udoh mike x lame beno x menjengukkk…itu lerr, kalo takat myk jer naik, teman x ler heran beno..ini summer bende naik sekali, itu yg x tehen..kita sian ngan jiran2 yg asyik mengadu jerrr…sian deme..

MamaFami > nih bersabo ler ma…tu yg nak kene pose tu..krg kit marahnyerr..muahahaha..

Lee Lin > kita tgk rege kt paso tani this weekend..naik ke x naik..tp mesti naik pya..udah summer angkut ngan lori bkn nek beskal..kuikui…

Jeff > mana yg lomak tuh mmg sodap2…lopeh tuh..raso kannnn..gegegegege…

MaDiHa > udah abgnyer suke, akak kene ler msk selalu..tp kene beringat lerr..bende yg sedap2 nih, sllu sng bwk penyakit..ngehngehngeh…

Chepah > ituler…den menterjemahkan emosi dlm masakan..nasib baik x buh ghacun..muahahahaha…

Zira > kalo gune kunyit idup mmg gtu ler kaler dia…terang beno…

Maylique > lorrrr…leng loiiii..hang mak dara la nihh..kalo dah 13thn tuh, ghase2 kita nih umo bih krg kot..

Haniss > weiii..lame x nmpk????..teman pun dah smpi terMISS nak jenguk FP haniss..50 hengget tu bule beli kacang putih..kekekekeke…

PemancingIkan > Kalo ikan br pancing msk lomak mmg cunnnnnnnnn....melelehhhhhh



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net