Jasmeen's fotopages

By: Jasmeen HomeDelight

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 3-Jun-2008 06:56 Email | Share | Bookmark
PLAIN CUPCAKE & RED BEAN STEAM CAKE

 
 
 
 
 
 
 
Bila cuti sekolah bermula, maka bermulalah musim kahwin, musim berkhatan & musim membako kek or muffin tempahan utk kenduri kendara..
Teman tidak terkecuali..antaranyer, plain cupcake yg sedara teman order utk kenduri berkhatan anak2 bujangnyer...cupcake utk berkat diberi kepada para tetamu yg datang..
Semput teman membako kapis nih..dah ler oven teman tuh comey mcm teman bakor 650pcs tuh oven teman kepanasan selama 24jam..idok ler trus menerus 24 jam tuh...(2 hari pya keje..)
Yg kelakonyer..teman belum pun abih membakor..wakil tuan rumah dah dtg nak ngambik sbb dah ada tetamu yg dtg.....lg ler teman cemas..nih kes kunun nak wat last menet sbb nak bg kek fresh ler tuh..padan muka teman..
Lepas nih kalo ada order byk2 mcm nih..teman kene pikio byk kali lerr...x sanggup wat sensorg


Teman wat kapis oren & coklat jerr....

Pack dlm plastik bunga2 ni jerr...teman x provide plastik & packing sbb dia nak rege murah..so dia anto penanggah tlg teman packing..

Sempat snap 2 plastik jerr..yg lain dah lepas ke rumah kenduri..


Yang ni resepi selingan last weekend...kene bg nama omputeh gak..RED BEAN STEAM CAKE a.k.a apam kukus inti kacang merah
Ambik resipi from Myresipi..tp tuko inti kacang sbb maleh nak wat inti kelapa..



Quote:

Apam Comel Inti kelapa by Lilydvalley@myresipi
Bahan-bahan ( 15-20 biji )
3 biji telur-dari peti sejuk
275 gm tepung gandum/tpg kek
220 gm gula halus
150gm susu segar/UHT
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete

Inti Kelapa: (teman gantikan dgn inti kacang merah)
==kelapa parut
==gula merah
==1 sudu teh tpg jagung-dibancuh dgn 1 sudu besar air
==2 helai daun pandan-pintal

- Cara-cara Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk.
- Pukul dgn menggunakan mixer pada kelajuan maxima selama 6-8 min.
- bahagikan kepada beberapa mangkuk & titiskan pewarna mengikut citarasa.
- masukkan setiap warna ke dalam piping bag ( atau beg plastik yg bersih).
- Pipe kan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yg telah disusun didalam acuan.
masukkan inti kelapa
- Pipekan lagi adunan yg berlainan warna sehingga 3/4 penuh.
- Kukus didalam kukusan yg telah dipanaskan selama 10-15 min. (Pastikan penutup pengukus anda dibalut yerr)



Quote:
Sri Inai > kek jer lawo..orgnyer x lawo

aishah@ummiaqil > syok?? letih ooo tp bile dpt hasil hilang ler penat

shima > itu rrr...ari tuh akak nak koling2 shima nak suh tlg membako..kredit lak abih tp kalo upah shima, bancuhan ckup2 utk 650 pcs hasilnya tinggal 500...yg len ngap dulu

masriyah > mmg sakit badan yah..smpi hubby i kata, pas nih jgn ambik order byk2 gini

Wak Kumis > kita nak gak baling2 kt wak..tp wak buat dekkkk jer, asyik belek2 kad2 wak tu

AZUE > apam tuh utk makan..yg jual tu cuppies tu..i kt S.alam..nak order boleh sajaaaaa...email i yerr..armadean@streamyx.com

soulha > x der la dasyat mane..order plain cuppies blh ler ambik byk2..kalo nak deco, x lalu teman

salleharon > alaaaaa..kalo takat order 650pcs, mana dpt gelang emas la salleh oiii..gelang kristal boleh laaa..emas dah maheeeeeeeeee...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net