Jasmeen's fotopages

By: Jasmeen HomeDelight

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 19-May-2008 09:22 Email | Share | Bookmark
BUKAN KEK TP MEE DAN ROTI

 
 
 
 
Sambil kite masak2, kita blajo lak wat edit2 gambo yerrr..2 in 1..eh...4 in 1 kot..

Yg ni menu breakfast semlm..ini ler balun sampai ke ptg...teman x masak nasi..beghas da mahe beno..so kite berjimat la yer..hehe..padahe alasan teman baleh nak masak lauk

Mee goreng mamak yg teramat sempoi sbb x der bahan tambahan cume sawi ngan fish ball jer..kes dah x de mende lam esbok la ni..



Yg ni Potato Sweet Bun..festime cuba resipi nih..yg kelakonyer, teman nak letak gule lebih, tp tah apa yg teman pikio, teman letak garam..udah ler masin rotinyer.. nasib baik idok masin sgt,,pakat di gelak jer ngan hubby teman..grrrr..
Teman gune resepi dr myresipi by tulip77..teman copy paste jer yer tulip..resipi kamu nih mmg mabeles..gebu gtu..maybe sbb ada kentang tu..mekasih yer tulip


Quote:

Potato Sweet Bun
Bahan-bahan ( 25biji )
300g tepung gandum
3sk emplex / bread softener
2sk bread improver
3sk yis segera
1sk garam
2sb butter
60gram ubi kentang ( direbus & di lenyek )
2sb susu tepung
4sb gula
1 biji telur (pukul sikit) - teman x ltk - telur ni teman guna utk sapu atas roti jerr..
130ml air sejuk
** Inti kastard **
blh gunakan mana2 resepi kastard asalkan boleh pipekan atas adunan roti

Cara-cara
Masukkan tepung gandum,emplex,bread improver dan yis segera ke dalam mangkuk besar. Gaul biar sekata. Kemudian masukkan gula, susu tepung dan ubi kentang. Gaulkan biar sebati.

Masukkan pula butter, telur dan garam. Gaul lagi supaya bahan semua sekata. Last masukkan air sejuk sikit2 sambil tepung diuli. Uli hingga jadi doh yang licin selama 20-25minit. Jika terkurang air blh masukkan sikit demi sedikit.

Jika anda uli menggunakan bread maker, skip step 1 & 2 masukkan semua sekali bahan dan uli hingga jadi doh yg licin.

Kemudian perap doh dalam mangkuk yg besar dan tutup dgn cling film selama 40minit di tempat yg panas supaya adunan naik elok.

Tumbuk doh untuk mengeluarkan angin. Bentukkan doh menjadi bebola seberat 20g dan letakkan di dalam loyang pembakar yg telah di gris sekelilingnya. Ini utk mengelak dr roti melekat. Perap lagi sekali selama 40minit.

Sapukan telur ke atas roti dan paipkan/sudukan sedikit adunan kastard. byk pun xpa sbb kastard tak meleleh turun masa bakar nanti.

Bakar pada suhu 180C selama 15-20minit atau hingga permukaan roti nmpak perang


[u]Teman melabun..
Quote:
jeff > kalo dah lapo sumer nmpk sedap

zaiy > akak pun selalu beli roti nih..skrg dah tau wat sndri kita mkn sndri pya..hahahaha

bubbies182 > curik ler dik..wat byk2 kit yerrr...akak pun nak rase

shima > garam tuh sbb nak ghase len dr yg len..ahakssss sedap oooo...roti masin (kaber line ).

Wak Kumis > meh wak ambik seketoi

umieaisyah > betul la tuh..emplex ngan bread softener tu bende yg sama..purpose dia utk melembutkan roti or beskut..apalak rebus ubi berjam..kentang nih x smpi 20 min pun dah empuk..potong kecik2 masa nak rebus tuh..utk resipi tuh guna sebiji kentang jerrr...Wallahualam

nor > wat ler weiiii...jgn dok tido jerrrrrrrr

MamaFami > Pakar roti dah mai...tp msih x lawan roti ma lagikkk

kamalina > khayal kt dapo nih kama padahei balang garam & gula jauh no beza

mamasya > tu la ma..khayal x hengat naper ma..jala byk yg koyak ker kene sulam lu br leh menjala

Ana > resipi nih aku dpt 15 biji jer...ada ler 5 kali geget..kalo hang wat kecik dpt ler 25 biji cam tulip tuh..tp mmg lembut ana..besttt..custard tu aku guna yg instant pya..sonangggg

Ouled > kene sebut gak mee mamak sbb kedai mamak skrg dah ada mee goreng siam la, basah la..x hapa2 lagi mee la

Narizz > nnti i dtg bertandang yerrr

rani > bun ker bus?? x per akak paham

zira > edit main2 jer..x lawo punnn..gambo jd blurr lak

MaDiHa > ooo..sbb suker simpan ikan jeruk, ngan tag2 teman sekali mike jeruk yerrr..lmbt pun x per, jnji mike tayang esbok tuh..mana leh teman kene mike x kene

Shah > akak uli guna tangan dik..sbb x der bread maker..uli manual ni hard job sket taw dik..at least uli 15min, kalo kurang uli, roti jd keras..jd ler roti batu mcm roti org dlm pantang tuh

ummisyahir > ketapi baru pasang enjin turbo la kak ..siang ni USB lak tertinggal, kalo x i dah wat entry baru nih, dr dok melangut kt opis nih


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net