Jasmeen's fotopages

By: Jasmeen HomeDelight

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 20-Apr-2008 05:03 Email | Share | Bookmark
RUMAH & HASIL TANGAN SEJUK MAK...

Rumah Pusaka Arwah Ayah
 
 
 
 
 
On friday night, teman dpt call dr abg teman di kg, mak masuk wad lg kerana serangan jantung .ini kali kedua serangan yg agak serius x sampi setahun. Pertama kali, pada bulan puasa thn lepas..2 minggu mak ditahan di wad & hanya discharge 2 hari sblm Aidil Fitri...

Teman & Hubby bergegas blk ke kg..kami bertolak dlm 10.30 mlm. smpi di HTAJ Sabak Bernam pukul 1.30 pagi, teman minta kebenaran guard utk tgk mak..tgk mak terbaring di katil hospital, betul2 buat teman sayu sgt..kakak sulung teman yg jaga mak mlm tu..(dia gak la yg jaga mak sepanjang mak di wad thn lepas)..

Teman tgk mak teman, makin uzur..pg semlm (sabtu) teman dtg lagi, & tanya kat nurse mcmana condition mak teman,,(doktor x der on weekend kecuali klu ada kes serius)..kata nurse, serangan kali ini agak serius berbanding yg dulu..so mak skrg berada dlm pengawasan rapi..
Dan pg td, teman call ke kg, condition mak beransur pulih kecuali BP yg masih x trun2..Minta kawan2 doakan supaya mak teman segera sembuh..

Mak teman nih dah tua..thn nih mak genap 81 thn..masa arwah apak teman ada, mak msih cergas, tp sejak apak pergi, mak pula menampakkan keuzurannya & sakit jantungnya juga bertambah serius..
tp mak teman ni, x reti duduk diam, keliling rumah dia di kg penuh dgn tanaman..mmg byk...(kdg2 mak anta sayur2 tuh pd abg teman yg berniaga di Pasar Tani sekitar KL, dpt gak mak duit poket sket2)..klu setakat nak makan sendiri tuh, mmg xyah beli..tp 2 minggu lepas, masa teman blk kg, kurus kering pokok2 tuh, sbb mak dah x larat nak jaga..

Kitaorg ajak mak tinggal ngan kitaorg, tp mak akan x mau, & sampai merajuk dia bila kitorg paksa..dia nak jaga rumah tua tuh juga..dia kata dia nak jaga rumah tu, tanaman byk..sawah lagi (w/pun sawah dah upah kt org)...dulu mak byk bela ayam & itik..tp lps dia sakit2, kitaorg suh dia jual sumer ternakan tu..dia dah x larat nak bg makan ayam tu..

So utk entry kali ini, teman nak dedication pada mak teman..hasil tangan sejuk mak..(nak tgkp gambo mak kt wad smlm, bateri kamera & HP kong..RALAT...


Ini ler rumah tempat teman membesar..yg hanya penuh pada kenduri kendara & hari raya sahaja..













Teman melabun..
Quote:
zaiy > mekasih yer zaiy..dah rezki zaiy kt tempat org, kene la berkorban..yg penting doa utk org tua kita..

shima > mekasih shima atas doamu..kt mana pun kita berada, jgn lupa doakan mereka, selalu tya khabar mereka..(ingatan utk diri akak sendiri)

nor > TQ ye nor...elok gak akak tempek gambo umah buruk tu yerr...mengimbau kenangan gtu..

jeff > Betul tuh jeff..yg tinggal kt kg sekrg semua warga tua..bila dorg dah x der, kg pun terbiar..

fara > TQ fara..check email yer..

lee lin > TQ lin.. betul la lin..mcm pokok durian my MIL, lps dia x der, pokok2 tuh semua x berbuah..sudahnyer my SIL tebang semuanyer..sedey oooo [/i]

Liz > TQ yer liz..blk ler kg klu ada masa, sementara mrk masih ada..

rosnita > TQ ros atas doamu.

maklang > Timekasih atas doa maklang & bunga kantan tu..rumah kg jer maklang, x cantik mana pun..rumah atas tuh dah mcm x digunakan, sumer2 asik dok umah bwh jerr..

jun > TQ kakjun...sumer tuh hasil tgn mak teman..

FazzaRinna > moh ler dtg kg teman..tuh separuh jer tanaman yg i ambik..kang dok redah2 bwh pokok ada lak pacat merayap..ohhh tiddakkkk...

MaDiHa > Trimakasih kakmadiha atas doamu..agaknya mmg tgn mak2 kita mmg sjuk yerr..tp knp i dh jd mak. tgn x sejuk lg??

umieaisyah > TQ atas doamu..blh ltk link x? sng nak jenguk ke FP u..

hajar > TQ hajar..amin...ituler org tua..sumer utk anak cucu dia..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net