Jasmeen's fotopages

By: Jasmeen HomeDelight

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 10-Apr-2008 03:58 Email | Share | Bookmark
Souffle Cheese Cake

 
Demam cheese kembali..kepala dah plan mcm2 ngan cream cheese yg hubby teman beli kemarin..gedabak 1kg dia beli..ambikkkk...beli kt Giant, fuhhhh...naya ler rege..RM31.90..lantakkan dia, dia beria2 suh teman wat cheese cake, so dia usaha ler beli cream cheese tuh..
Yg dia nak mkn sgt tuh, cheese cake ni ler..SOUFFLE CHEESE CAKE..dulu ada wat ikut MamaFami nyer resipi, yg nih lak tempek tulip nyer resipi..teman frosting ngan whipping cream yg teman kalerkan jd pink jiwang tulll...
Anyway, kek nih mmg sedap..klu mkn smpi pejam2 mata menikmati keenakan keju..(sehingga kulupa ngan dietku seketika)



Quote:

SOUFFLE CHEESE CAKE by tulip myresipi..
Bahan-bahan ( 18cm loyang )
200g krim keju (suhu bilik)
50ml susu segar
3 biji telur (diasingkan putih dan kuning)
100g gula kastor
30g tepung jagung
2 sudu besar jus lemon (teman guna oren Sunquick sbb teman x suka bau lemon)
1/2 sudu kecil cream of tartar

*** LEMON CHEESE FROSTING *** (teman tuka guna Whipped Cream)
125g krim keju
30g gula kastor
50g fresh cream
2 sudu besar jus lemon
Cara-cara Panaskan ketuhar pada 175C. Griskan loyang 18cm dengan kertas minyak.
Pukul krim keju di dalam mangkuk. Masukkan susu dan terus memukul dengan kelajuan sederhana.
Masukan 50g gula, kuning telur, tepung jagung, jus lemon dan cream of tartar. Kacau sebati.
Pukul putih telur hingga kembang dan ringan. Masukkan baki 50g gula, sedikit demi sedikit dan terus memukul hingga kembang.
Kaup balikkan separuh adunan putih telur ke dalam bancuhan krim keju. Kaup balikkan baki putih telur ke dalam adunan.
Bakar dengan kaedah Bain Marie selama 45 minit.
Bila dah masak,tutup api oven,biarkan di dalam tin pembakar hingga sejuk. Bila dah betul2 sejuk, bolehlah keluarkan dan hias dgn lemon cheese frosting.
*** Utk lemon cheese frosting, pukul semua bahan dengan mixer hingga gebu dan hiaskan atas kek.
*** Kek ini lagi sedap kalau dibiarkan semalaman dalam esbok.


Quote:
Teman melabun
zaiy > dorg mmg camtu shima, beli beso2 tu, kita risau kot x smpt abih kang dah expired..nak marah pun x leh, kang sok2 dia x nak beli lak..kan naya..

qamar > meh2 dtg umah akak..bkn sepotong jer tau, akak jamu sebijik kek..

nor > mmg sedap nor...makan x hengat

mamasya > a ah la mama..klu mkn jer automatik pejam mata klu dah jarum mesin penimbang tuh larik kang, br fadan muka..lompat2 lerr kit

shima > pandai pun shima...serampang dua mata tuhhh..tp klu dah beli creamcheese rege tuh, org pun tkut nak order tau..bleh terbantut selera

Ana > Cuba jgn x cuba..x nyesal punya..

masriyah > mmg gebu..i blm lg muak tp klu letak lemon..ermm, mmg x bekenan kit

Auntie Umi > TQ yer sudi menjenguk FP i jgn tah hapa2 nih..cheese cake sentiasa menjadi pujaan hatiku

marida > cuba jgn x cuba..gerenti pepejam mata gtu

madiha > nah amik tisu nih..lap ayaq liuq tu



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net