Jasmeen's fotopages

By: Jasmeen HomeDelight

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 7-Mar-2008 06:18 Email | Share | Bookmark
Fuhhh..baru leh nak edit...(nak ku mengadu pada siapa??)

 
 
 
 
 
Apa kene ngan fotopages ari nih pun tatau..asyik hang sesajerrrr..teman nyer PC yg dah nak kene humban kerrr??
Lately, teman rasa mcm penat sesgt..moody pun ada gak..(cam nak nek angin jer..tp SABOOO)..ntah angin kus2 mana tah yg melanda..so dlm berangin2 tuh, belasah buat roti..lepas geram pada tepung, kuhempas, kutumbuk, kupenyek itu tepung..br puas ati teman.. ..dah sewel gak nyer nih..


Buat roti ni pun atas request anak dara teman, siap mention nak inti daging..kan men lagik selera dia..tp demi anak, teman turutkan jua..tp roti teman nih x ler segebu roti MamaFami or MakLang tuh..roti teman nih..ala2 jer..


Teman ambik resipi dr FP MakLang (Resipi asas roti), inti daging tu teman pya resipi sendiri..nak tempek pun segan kit sbb teman nih bkn terer masak..takat masak nak utk family teman jer..nnti klu teman dah tere masak, teman kongsi resepi yer..

Quote:
Resepi Asas Roti
Sumber: Roshayati Johari Rnet

Bahan A
350 gram tepung roti/high protein flour
150 gram tepung halus/ tepung superfine
100 gram gula
1 sudu teh garam halus
30 gram susu tepung
1 sudu teh bread improver (optional)
1 sudu teh bread softener (optional) (mklang tak letak pun)
4 sudu teh yis kering
Gaul bahan di atas sebati

Bahan B
air
1 biji telur kecil (pukul sikit)
Campukan bahan di atas dan timbang supaya mendapat 265 gram (takder timbang main agak2 je)

Bahan C
40g butter
40g shortening
Boleh guna shortening atau butter sahaja.

Cara menyediakan roti
1. Masukkan Bahan B kedalam A dan uli sehingga adunan licin.
2. Masukkan Bahan C dalam adunan dan uli hingga adunan menjadi licin dan tak melekat ditangan dan bekas.
3. Perap doh selama 30 – 40 minit.
4. Tumbuk-tumbuk doh dan uli untuk keluarkan angina. Ini penting untuk menghasilkan roti yang tidak berongga besar didalam.
5. Bahagikan doh seberat 60 gram dan bulatkan doh. Rehatkan selama 10 minit



Yang ni Kek Pandan Kaya..teman cilok dr FP Nurfikas..(klu teman x silap lerrr)..teman letak dlm papercup, sng sket nak mkn..comey2 gtu..

Quote:
Pandan Kaya Butter Cake ~ Yochana Sumber Fp - Nurfikas.Tq Nur kongsi resepi...

Ingredients:

250 gm butter
200 gm sugar
1 tbsp. kaya
6 nos. eggs
300 gm cake flour
1 tsp. baking powder
200 coconut milk
1/4 tsp salt
3 tbsp. milk powder (I used condensed milk)
1 tsp. pandan paste
a drop of green colouring

Method:

1. Cream butter and sugar till creamy. Add in kaya.
2. Add in egg one at a time and make sure its properly mixed before adding in another egg.
3. Pour in coconut milk and salt slowly and if it cuddles, put in some flour.
4. Add in pandan paste and some green colouring.
5. Fold in cake flour, milk powder and baking powder. Pour into a 7" square tray and bake at 175c for about 60 mins.- bakar 45


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net