Jasmeen's fotopages

By: Jasmeen HomeDelight

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Monday, 26-Jul-2010 02:27 Email | Share | | Bookmark
Puding Raja - Utk keturunan raja2 sahaja..heheh

 
 
 
View all 12 photos...
Assalamualaikum....

Ni, teman nak melabon pase puding raja....makanan pemcuci mulut raja2 jaman dulu..(kelez u..cuci mulut ngan puding - i cuci mulut ngan ayo paip jerk..)


Alkisahnyer...tmn ngidam mender ni, dah lame...dr thn lepeh kot...tya sana sinun, agham ada org nak buat or nak bejuey...tgk kt tenet, sumer pembuat puding dok kt pahang nun..
lepeh tu, terpadam ler hasrat tu dgn sndriknyerr...

Tetiba, mggu lepeh, tetiba tingin beno nak mkn puding nih....surf lg sana sini...kot2 dah ada ler yg pande buat sekitar klang valley nih...x der le juge...
tgk2 ker blog http://myroyalpudings.blogspot.com ...lg ler terliur...
nak jadik rezeki..hubby kene gi Pekan...yahuuu.....trus call tokey puding..booking ...
mak aiii...sedapnyerrrr!!!!.....lepeh segala mengidam nih......lemak manis..perghhh!!!

Puding nih...bwh sekalik Pisang raja yg disira (kot...sbb rasa manis)...peh tu jala emas...pastu ada prune..ada taburan ceri ijau merah & kacang...nak mkn kene letak kuah susu...perghhhh!!!...
mari2...sapa mau....kene order sndrik kt myroyal puding tu haa....mmg nalerkekkk!!





Yg len2..layan gambo jer lerr...byk gambo lagi, tp maleh la plak nak upload...hehehhe












Thursday, 22-Jul-2010 07:43 Email | Share | | Bookmark
Pandan Layer Cake

 
 
 
View all 5 photos...
Kek ni order dr Iza @ Pinggiran Subang....










Sbb jarang dpt order kek nih, tiap kali buat, msti kene 2 kali...sbb yg 1st msti hancus masa nak kuarkan dr loyang....(geljoh pya psl)..wakakak...

Ni ghoper slice cake...kek ni mmg paberet org2 veteran sbb lembut & nyaman....rasa lemak manis bersatu dgn wangi daun pndan.....yummy...

kunci keenakan kek ini, bergantung pd lembutnyer kek span anda....

atas permintaan Nor @ Dubai & juga Yatie @ USA, saya tempek resipi yg sllu saya guna..
benornyer, resipi dr internet gak...tp saya dah modified ikut standard JHD...hehehhe
Quote:
Pandan Layer Cake
Kek Span
100 gm gula kastor
-120 gm tepung superfine (tpung gandum pun ok)
-4 biji telur (gred A or B)
-10 gm ovalette
-20 ml susu cair (guna air pun bolej
-1 s/k esen pandan
- 2 sdb minyak jagung
- Sedikit pewarna hijau

Cara-cara
- Lengser loyang saiz 8in dgn shortening & tabur tepung...ketepikan.
-Campurkan kesemua bahan kecuali minyak jagung ke dalam mixer.
-Putar guna kelajuan tinggi selama 10 – 15 minit sehingga bancuhan kembang dan gebu.
-Perlahankan putaran dan masukkan minyak jagung.
-Tuang ke dalam loyang
-Bakar selama 30-35 minit atau sehingga masak (kek ni cpt masak yer..)
-Sejukkan & potong 3 lapis

Puding pandan

1500ml santan (2 kotak santan + air)
1 ½ sdb serbuk agar2
1½ cwn gula pasir
1½ peket tepung hong kwee (warna hijau)
1 sdt garam
1 sdb mentega

- Bancuh semua bahan dlm periuk..
- Masak guna api perlahan & kacau hingga pekat.
- Kene kacau sentisa spya x berkerak.
- Bila adunan dah pekat & berkilat, masukkan butter..kacau hingga butter sebati.
- Angkat

Cara melapis
- Ambil loyang 9in atau besar sedikit dr saiz kek span & basahkan dgn sedikit air (spya kek sng nak kuarkan nnti)
- Sendukkan sedikit adunan puding..ratakan pada dasar loyang.
- Ltkkan lapisan pertama kek span, & tuang lg adunan puding
- Buat smpi habis...
- utk lapisan terakhir, jgn tuang adunan puding pada kek yer...just tuang puding kt tepi2 kek tu....
- Sejukkan dlm peti ais...bih kurang 2-3 jam
- tggu betul2 sejuk baru kuarkan dr loyang.
- Last sekalik, tabur serbuk kelapa kering pd kek td...
- Siap...





utk gambar terbaru sila ker >> http://chocolatevanilla-jasmeen.blogspot.com


Tuesday, 20-Jul-2010 03:22 Email | Share | | Bookmark
Wedding Shaz @ Seksyen 16

 
 
 
View all 10 photos...
Lama perap gambo kek Shaz...sori ekkk shaz..kene peram smpi ckup khaul tau..br ckup syarat...

Shaz bernikah awal bulan July ari tu..nikah jumaat, sanding ari sabtu.....saya ditugaskan buat sebijik kek hantaran & 2 tier kek kawin.

Tema kaler : Maroon & White...

Sampai sudah saya x dpt jumpa pengantin...
Kek hantaran - kwn shaz collect, kek kawin plak, psg pasang kek, makan nasi minyak...trus saya chow...byk hal ari tu...tq juga pd besfren Shaz..Wani..yg assist shaz carik kek kawin...juga adik Shaz..nama Wani gak...yg sambut saya dtg...

Ni kek hantaran Shaz...





Shaz nak kek ada bear comey dok bersanding ateh kek...kai baju maroon katanyerr...
kali pya bear..ada la ghuper bear yerkk...yg ari tu, mcm anak tikus....wakakaka....kali nih, saya mmg amik bear si adik, ltk atas meja...miniture kan....kehkekehehe...jadik gakkk...




kek bergambo ateh petaratna...hehehe







Monday, 19-Jul-2010 06:17 Email | Share | | Bookmark
Munger2 - Dalam dada ada taman..

 
 
 
View all 10 photos...
Betoi ler kata org..bunga2 ni berkait rapat ngan kasih sayang...kan kan...bunga lambang cinta, lambang kasih, lambang suka...ada ker org benci bg adiah bunga??..ada ekk??..kalo ada, dats mean, tu tanda nak berdamai.....kan kan..

Saje jer tunjuk kek munger2 ni haaa.....sumer lambang centa...lg2 CC fondan tu.....tu lambang centa sdg menggebu2...tul x SUHA @ MSU....smpe x mo kasik tunang dia tu...
simpan jer ler lam lemari suha oiii...x yah makan...heheh








Ni plak order dr Ummi..utk diri sndri kot...yer la sayang diri sndri lagiiiiiiiii baguihh....




Ni staff canon pya..design tu, dia kasik..ikutkan nak penuh ngan roses bentuk love..tp sy x dpt nak carik lam tenet, apa yg dia nak..ini jer le yg mampu..mntk halal yer..




Ni order dr Su yg order kek mancing tu...kali ni utk anniversary mertuanya..



Friday, 16-Jul-2010 03:53 Email | Share | | Bookmark
Paksakan diri!!!....bangunnnn!!!

 
 
 
View all 16 photos...
Entry caca-marba...mcm otak saya skrg nih.....penat, serabut....tu yg lmbt no nak update FP...
ntah hapa kene, lately byk lak keje kt opis..menimbun2....tu yg mcm kepeningan tu...balik nak ngadap oven, krim bagai....penat ooo (tp sbb masyukkk..Alhamdulillah...ku kayuh gak)....ni lagi kuat ler hajat nak buat full time baking nih....doa2kan yer kengkwn...semoga di permudahkan....

Dalam bz & malas tu, kene ler update FP ni yerk..kang org masuk, buhsan lak asik tgk gambo yg sama....awak sndri pun nek buhsan, lg ler org len...muehehhe



































[<<  <  1  2  3  4  5  6  7  [8]  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net