Jasmeen's fotopages

By: Jasmeen HomeDelight

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 26-Aug-2010 03:32 Email | Share | | Bookmark
Makaroni Goreng Berempah

 
Resipi last weekend.....hehehe

Benornyer, resipi ni utk macaroni bakar....tp ari tu, along request x nak bakar...nak goreng jer.....
maka berubah la nama dia,,,jd Macaroni Goreng Berempah,.....


Quote:

Macaroni goreng berempah
Bahan2
1/2 bungkus Elbow macaroni (rebus sehingga empuk)

1 labu bawang besar - cincang halus
3 labu bwg putih - hiris
2 sdb Serbuk kari - bancuh dgn sedikit air
2 sdb Sos Tomato
2 sdb Sos Cili
1 sdb Sos tiram
500gm daging cincang

Sedikit mix Vege
Brokoli
atau apa2 sayur kesukaan sendri
Daun kari
2 biji telur
Garam & serbuk perasa secukup rasa

Sedikit myk utk menumis

>> Panaskan minyak..& tumis bawang sehingga layu...masukkan juga daun kari..
>> Masukkan bancuhan serbuk kari, & tumis hingga naik minyak.
>> Selepas itu, masukkan semua sos & gaul rata..
>> Masukkan daging & kacau hingga daging masak...trus masukkan mix vege..
>> Pecahkan telur & gaul rata...
>> Tambah garam & serbuk perasa.
>> Masukkan macaroni rebus & brokoli..gaul smpi masak...siap...


Tuesday, 24-Aug-2010 02:19 Email | Share | | Bookmark
Puding Kastard berkoktel

 
 
Lagi menu penyejuk tekak untuk berbuka puasa...

Kebetulan, puasa tahun nih cuaca panas sungguh...merelit2...melepek anak2 puasa...
jika berkesempatan, mmg saya turutkan kehendak dorg nak mkn desert2 cenggini...menyihatkan...menyegarkan....


tapi standard la...resipi saya, mmg sempoi2 pya....kalo resipi yg payah2 tu...sah saya cilok kt dapur sesapa...hahhahah



Puding Kastard berkoktel
(Ngam2 utk 5 mangkuk desert tu jer yer..)..budget pyaaa...
Bahan Kastad
2 sdb tepung kastard
1 sdb serbuk agar2
1 cwn air
1/2 cwn gula
> Bancuh semua bahan di atas & masak sehingga likat..
> Sejukkan sblm di potong (kalo masuk lam bekas comey2 lg cun..) saya br pindah kan...semua mold agar2 ntah tersorok kt mana ntah)

Bahan koktel
2 cwn susu segar atau 1 tin susu cair
1 tin koktel (asingkan buah & sirap)
3 sdb gula (kalau suka manis, boleh tambah)

>> Campurkan susu, sirap koktel & gula..masak sehingga sedikit mendidih.
>> Sejukkan...
>> Potong Kastard, tmbah buah2 koktel & curahkan adunan susu td...
>>Sedap dimakan sejuk...

Selamat mencuba....& Selamat berpuasa


>> Utk gambo2 kek terbaru sila ke http://chocolatevanilla-jasmeen.blogspot.com



Friday, 20-Aug-2010 02:24 Email | Share | | Bookmark
Nasi Goreng Ayam & Salad Epal

 
 
Assalamualaikum...

Bulan puasa nih, FP tayang resipi jer ler...gambo kek kt blog jerk...hahahha...nak gak ler tayang hasil ayo tgn seminggu sekali tu...hehhe
bkn ape...kalo ari kojer tu, mana smpt nak msknyer....w/p balik awal, smpi lewat juga...thn nih, mcm dasyat amer jem dr Subang ke S.Alam...

Dr Federal masuk Shah Alam, dah stuck 15min kt dpn Karangkraf tu...padahal, sllu lalu situ, 15 saat jer...ateee, ghamai ker yg kuo keter baru nak raye ni yerk...tensen gue!!..seb bek poser...sabo gak ler...letih smpi x larat nak marah...heheh

Aiyakkk,...bln poser, byk la bebelnyer...zippp!!...



Ni nak tayang Nasi Goreng Ayam...masak last weekend masa mak dtg berbuka kt umah...dpt la 2 hari mak merasa masakan saya yg amattttttt la jarang memasak....hehehe..

Nasi ni mmg bestttt...ari tu ronda2 blog Madiha...dia msk nasi nih...mcm sng & simple...pehtu, komen sgt sedap la plak...apa lagi..hayunnnn.....
abih nko....mak saya makan..kalo x tu, dia bkn gemo nasi kaler2 nih...heheh

Resipi ni asal dr Mek Jah...pehtu midza plak yo yo o kempen...Madiha tmbh ayat lagikkk...saya pun apalagiiii....tp mmg sedap!!...tq pd penyumbang resipi yer...

Quote:

Nasi Ayam Goreng
Sumber : Mek Jah (copy dr Madiha)
Bahan-bahannya:

Bahan untuk ayam :
* 1 ekor ayam- (saya x penah beli ayam sekor, beli dah siap potong2 - amik chicken tight jer..hehh)
* 2 sudu kecil garam*
* 1 sudu besar serbuk kunyit*
* 1 sudu besar rempah kari*

Caranya=
> ayam di potong 12, bersihkan dan toskan....gaulkan bersama garam, serbuk kunyit dan serbuk kari....perap sebentar dan goreng seperti biasa...(jngn garing sangat)
* Setelah siap, angkat ayam dan ketepikan dahulu.

Bahan Utk Masak Nasi
1 sudu rempah kari
1 inci halia-tumbuk kasar
4 ulas bawang merah-tumbuk kasar
2 ulas bawang putih-tumbuk kasar
1/2 labu bawang besar-potong dadu
2 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
sedikit kiub ayam
sedikit garam dan sedikit serbuk lada hitam
2 bay leaves/ daun ketumbar
4 cawan beras basmathi-cuci toskan
4 1/2 cwn air
1/2 cwn susu cair
Margerin utk menumis.


Cara-Caranya:
1. Panaskan marjerin, tumiskan bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga serta bahan bahan yang ditumbuk, serbuk lada hitam dan rempah kari hingga wangi.
2. Masukkan beras dan kacau hingga sebati atau mesra rempah2 tadi. Tuangkan 1/2 susu cair dan 4 1/2 cawan air.
3. Susunkan ayam goreng diatasnya dan masukkan garam, kiub ayam dan daun ketumbar. Masak nasi hingga masak.
4- Bila nasi dah masak, gaul2kan kasi rata, tabur ngan hirisan daun sup, daun bawang & bawang goreng

>> Utk Kuah, saya buat sup sempoi jer....

Salad Epal & Carrot
(tiru Madiha gak...tp ni resipi agak2 saya jer)

Bahan :-
2 biji Epal Hijau
1 biji Carrot (sederhana besar)
* Sagat kedua2nyer

Sedikit Cuka
Sedikit Gula
Kacang tanah goreng (tumbuk kasar)
Hirisan cili padi
*kalau suka, letak udang kering yg telah digoreng..

>> Gaul semua bahan di atas...
>>Siap
[u]


Tuesday, 17-Aug-2010 00:43 Email | Share | | Bookmark
Triffle Pudding

 
 
Assalamualaikum...

Selepas saya publish gambo puding nih dlm FB http://www.facebook.com/group.php?gid=135564166475320#!/profile.php?id=1487534652
sumer dok terliuq oooo....hahaha

Saya buat puding ni Ahad td...kebetulan mak dtg dr kampung..dpt la mak merasa berpuasa & berbuka di rumah saya 2 hari....

Saya jemput juga kakak & anak buah buka sama...maka buat la puding nih..kalo mmg nak buatkan mak, sure dia x mo makan makanan yg pelik2 nih...


Resipi ni saya cilok dr Blog KakZai Dapur Impian....resipi asal dr Hanis Fotopages..(mana la pegi si Hanis nih..lama beno x update FP..ke bertukang umah baru, tp x kabo alamat)....kalo umah dah siap, add ler teman ni hanis oii...


Quote:

Triffle Pudding
Sumber: Kak Maizana (c&p dr Blog Kak Zai Dapur Impian)


Bahan

1 Roll Swiss roll (kalo maleh, beli jer yg dah siap...)
1 tin fruit cocktail
Kristal Jelly – (akk guna 1 paket )
1tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
4 sudu besar tepung kastad - sukatan membukit
Whipping cream

Cara membuatnya:

Lapisan 1
Potong Swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan dalam acuan (bekas pyrex baru nampak lapisan nanti). Tuangkan air fruit coktail keatas swiss roll hingga lembab, ketepikan dulu dan bolehlah masak kastad dengan susu cair.

Lapisan 2
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula dimasak atas api (sambil tu bancuhkan 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 tin air). Bila susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung kastad, kacau hingga menjadi likat. Tuang diatas lapisan 1 tadi.

Lapisan 3
Buahan koktail tadi ditabur atas lapisan 2 (kastad). Ketepikan sekejap.

Lapisan 4
Masak air panas mengikut sukatan pada kotak jelly, hingga mendidih. Tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 3 (buah buahan).

Lapisan 5
Bila jelly dah beku sapukan yogurt ataupun whipping cream keatasnya, kalau nak cantik lagi taburkan dengan buah strawberry or apa2buah pun...kekacang pun boleh keatasnya......


Nota:
-Untuk adunan diatas sesuai dan muat dalam bekas/acuan saiz 7/8 x 10".
-whipping cream dipukul hingga gebu dan sapu keatas lapisan jelly tadi
- Lebih bagus kalo masak dulu agar2 supaya adunan agar2 sejuk dahulu, kemudian br masak adunan kastard.
- Puding ni sedap dimkn sejuk so kalau nak mkn sewaktu berbuka, elok buat pagi..than masuk peti sejuk...adunan ni tebal, jg kalo buat las menet, x ckup sejuk & nyaman waktu berbuka nnti..


Thursday, 12-Aug-2010 02:20 Email | Share | | Bookmark
Japanese Soufle Cheese Cake

 
 
 
View all 12 photos...
Salam Ramadhan semua...selamat berpuasa...

Saje ler JHD nak tayang kek2 keju jepun yg lembut cair di mulut ni haaa...kot2 ler bleh ilang rasa lapo...hahahha...

Alamakkk..nak celoteh pnjang2...Bos masuk la plak...hahhaha

Adiosss....



Kita layan mata saja haaaa...

Sapa2 nak berbuka puasa ngan kek keju jepun yg lembt nih..bleh place order skrg...mggu dpn dah ttup order yerrkkk....heeheheh














[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net