Want your
own Fotopage?







 
Jasmeen's fotopages

By: Jasmeen HomeDelight

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 30-Apr-2013 00:02 Email | Share | | Bookmark

 
 





Kek Marble Karamel
Sumber : sue-hasue.blogspot.com
Bahan-bahan : Loyang 22cm/25cm (mkcik guna loyang 9in)

(A)-Gula Hangus

2 sudu besar gula (utk gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n masak atas api perlahan..biar gula hancur dan warna tukar jadi perang)
Ketepikan dulu (gula tersebut akan mengeras & berbunyi macam kaca pecah gitu)

(B) - Bahagian Atas

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
2 biji telur (putih & kuning)

(C) - Lapisan Kek

140 gm tepung gandum *Ayak bersama baking powder
70 gm gula kastor
3 bj kuning telur
135 ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak masak
2 sudu besar susu pekat manis (Ana tambah)

D) Merinque

6 bj putih telur
70 gm gula kastor


Cara-cara :
Sediakan bahan (A) dahulu, ketepikan.
Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nanti tak jadi pudingnya..
Tapis bahan (B) td dlm loyang gula hangus (A) tadi..ketepikan.
Pukul bahan (C) *Campurkan semua sekali & pukul guna senduk je..ketepikan
Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat ia tak jatuh...(meringue)
Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..jangan terlebih kacau, agak-agak bercampur sebati je.
Bahagikan kepada beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau suka..
Masukkan ke dlm loyang yg ada gula hangus & keremel tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang, adunan kek akan terapung.
Bakar cara double boiling/waterbath (Loyang kek berada di dalam loyang berisi air panas) - selama 1 jam 10 minit dengan suhu 175'C, menggunakan api bawah dahulu selama 40 minit, kemudian api atas bawah sehingga masak *Boleh juga menggunakan api atas bawah tetapi guna suhu 160'C / 170'C sahaja, (bergantung kpd oven masing-masing juga ya)

TIPS:Jika tak pasti puding dah masak ke belum boleh tambah lagi masa membakar lebih kurang 10 minit,Bila masak angkat & rehatkan sekurang2nya 25 minit/setengah jam baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...masa ni dah agak sejuk jadi senang nak keluarkan kek.
Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2. Lebih sedap selepas semalaman.
Sedap dimakan sejuk. Selamat Mencuba


Monday, 29-Apr-2013 23:52 Email | Share | | Bookmark
Ikan Siakap Sri Rampai

 
Assalamulaikum..
Punya la berkurun x update FB..sudahnya nak upload gambo pun dh x reti..terkial2..hahahah





Bahan2
1 ekor Ikan Siakap - bersihkan & goreng garing
1 labu bawang besar ( mayang)
3 ulas bawang putih (mayang)
1 inci halia (mayang) 3 batang serai (mayang)
5 biji cili padi (mayang)
1 kuntum bunga kantan (mayang)
3 sd makan sos cili
3 sudu makan sos tomato
1 sd makan Sos Ikan
Sedikit gula Garam Serbuk perasa

Cara :-1- Panaskan minyak & tumis bawang2 & serai..sehingga layu.
2- Masukkan semua sos & perisa...gaul rata
3- Masukkan hirisan bunga kantan & cili padi.
4- Curahkan ke atas ikan yg digoreng td.
5- Siap...[code]


Wednesday, 14-Dec-2011 01:21 Email | Share | | Bookmark
Macam2 bentuk kek

 
 
 
View all 12 photos...
Assalamaualaikum...

makk aiiii...hmpr stgh thn x jeguk sini...harharhar...berserabut haaaa...semak samun....ini ler kalo x sedo diri dok pacak umah byk2...udahnyer....yang ado...

saje je nk tempek kek mcm2 bentuk nih, buat jamu mata sesapa yg sudi singgah umah tggl ni ha....

























Tuesday, 5-Jul-2011 01:27 Email | Share | | Bookmark
3D cakes

 
 
 
View all 8 photos...





















Tuesday, 14-Jun-2011 09:13 Email | Share | | Bookmark
Apam Dot-dot

 
 
Assalamualaikum....

Ya Allah..lama betoi x masuk resipi yerr...
mcm dh pencen masak plak...hahhaha...masak tu mmg masak, tp sllunyer trus ngap..mmg x der nyer nak berposing2...

tp yg ni len sket...memula try (biasa la..makcik pun dmm gak..), pehtu rasa ..ehhh...sedap laaa....
bg kt anak buah... trus order 100pcs....haiyaaa...pantangg...

dah la..maleh nk citer bykk...sapa rajin, pi beli teloq, buat sndri nooo..x ssh pun, janji mixer tiptop...

resipi trus copy dr bloh hanamemories yg dh pemes amos tiap bulan masuk majalah JELITA tu yerr..

Apam dot dot


Bahan-bahan
3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus - hana kurangkan
150gm susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete
Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
Pewarna
Cara-cara
Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
Picitkan blueberry filling secukupnya.
Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit






[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net